Zijde, een natuurlijk product 

Zijde ontstaat door de afscheiding van een natuurlijke substantie door de zijderups, de Bombyx mori.

De zijderups is een larve van een vlindersoort die zich uitsluitend voedt met de bladeren van de moerbeiboom. Het beestje spint een cocon door zeer dunne draden en lijm af te scheiden.

Vooraleer de vlinder zich ontpopt, wordt de pop afgewikkeld en ontstaat de zijdedraad.
Deze zijdedraad wordt vervolgens geweven tot een zijden stof.

Afhankelijk van de plaats van de draad in de cocon, ontstaan verschillende kwaliteiten van de zijde.
De middelste draad heeft de grootste lengte en wordt gebruikt voor het vervaardigen van de beste kwaliteit van zijde. De kortere stukken en de uiteinden worden gebruikt voor de mindere kwaliteiten.

De eigenschappen van zijde

Net zoals wol, is zijde een dierlijk product en bestaat het voornamelijk uit eiwitten. De woldraad heeft een geschubte structuur terwijl de zijdedraad glad en zeer fijn is. Hieraan dankt zijde zijn mooie glans.  

De zijdedraad is zowel sterk als elastisch. Zijde beschikt over isothermische eigenschappen waardoor zijde bij warm weer koel aanvoelt en bij koud weer de warmte goed behoudt. Volgens antroposofische inzichten biedt zijde zelfs een beschermende werking tegen aardstralen.

Verder is zijde kreukherstellend, soepel en kan het veel vocht opnemen. Zijde is bovendien weinig gevoelig voor motten en schimmels.

Mensen die allergisch zijn voor wol, kunnen zijde wel goed verdragen.

Habotai en Pongee

Habotai is de Japanse vertaling van “zacht als dons”. Het is een lichte, dun geweven zijde.

Pongee is een benaming om de verschillende diktes van zijden stoffen aan te duiden. Van 16 tot 64 gram per m2. De dunne Pongees: 4, 5 en 6, worden in China “Paj” genoemd. De dikkere kwaliteiten, vanaf nummer 8 worden als “Habotai” omschreven.

Sur Soie gebruikt in de eerste plaats Habotai (Pongee 8).  Dit omwille van zijn luxueuze uitstraling: de mooie glans, het soortelijk gewicht, zijn soepele val en mooi volume.


Wol

Wol is een volledig natuurlijk dierlijk materiaal. Het bestaat uit zachte, dunne haren van de vacht van dieren zoals hier van het schaap.

De wolvezel heeft schubben en is gekroesd. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de wol gemakkelijk gesponnen kan worden tot woldraad omdat de vezels zich goed aan mekaar hechten.

Wolvezels variëren in dikte.  De dunste vezels zorgen voor de fijnste wol.

Eigenschappen van wol

Wol heeft zeer goede ventilerende eigenschappen en is een goede isolator. Wol laat de huid namelijk goed ademen en werkt temperatuurregulerend. 

De natuurlijke structuur van wol beschermt het lichaam tegen plotselinge temperatuursverschillen omdat het de lichaamswarmte goed bewaart.

Bovendien is wol waterafstotend, vuilafstotend, brandwerend en antistatisch.

Er zijn veel verschillende soorten schapen, dus ook veel verschillende soorten wol.  Sur Soie gebruikt altijd fijne wol van goede en duurzame kwaliteit.

Merino

Merinowol is afkomstig van het Merinoschaap.  Deze schapen komen vooral voor in Australië en Nieuw-Zeeland maar ook in Europa.

Het Merinoschaap levert de fijnste wol en daarom wol van de hoogste kwaliteit.

Omwille van zijn dunne, fijne structuur voelt deze wol zijdezacht aan en isoleert hij beter.

Merinowol is dus intenser, warmer, lichter en zachter.